Inici

Principis bàsics de connexió de xarxa

Una xarxa connecta dispositius locals i els permet interactuar. Internet connecta aquestes xarxes i actua com una de gran. La teva xarxa es connecta a internet a través del teu proveïdor d’internet. Disposar d’una xarxa sòlida i ben dissenyada, juntament amb una connexió a internet fiable, garanteix una comunicació ininterrompuda entre tots els dispositius i amb serveis com els de Square. 

Una xarxa es compon habitualment dels elements següents:

  • Un mòdem. Normalment el proporciona el proveïdor de la xarxa. S’encarrega d’enviar i rebre els senyals del proveïdor. Normalment, es connecta a través de fibra, cable, DSL (cable telefònic) o, de vegades, dades mòbils. 

  • Un encaminador, que dispersa el senyal als dispositius de la xarxa. En una configuració de xarxa típica, el mòdem es connecta a l’encaminador.

  • Un commutador de xarxa, que es fa servir per connectar dispositius en una xarxa. El commutador de xarxa actua com a punt d’extensió per cable i es connecta a l’encaminador o a altres commutadors.

  • Els punts d’accés (sense fil) són dispositius de xarxa que transmeten i reben dades a través d’una xarxa d'àrea local sense fil (WLAN), que serveix com a punt d’interconnexió entre la WLAN i una xarxa cablejada fixa. En poques paraules: permeten que els teus dispositius (ordinadors portàtils, telèfons, etc.) es connectin a la xarxa sense fils.

En determinats casos, un equip físic pot tenir múltiples funcions. Per exemple, UniFi Express ofereix un encaminador tot en un i un punt d’accés sense fil, però necessitaràs un commutador de xarxa per connectar-hi més dispositius. Tot i que és pràctic en determinats casos (com ara les furgoteques), l’ús de dispositius tot en un no està recomanat, ja recomana l’ús de dispositius tot en un, ja que no ajuden a identificar fàcilment els problemes de xarxa.

Altres termes que et pots trobar:

  • PoE significa Power over Ethernet (alimentació a través d’Ethernet) i fa servir un cable Ethernet per proporcionar connexió tant d’alimentació com de xarxa amb un cable sense necessitat d’un cable addicional que passi per les parets i els sostres.

  • LAN significa xarxa d’àrea local. Una LAN, o xarxa d’àrea local, és un grup de dispositius connectats dins d’una àrea localitzada que normalment comparteixen una connexió a internet centralitzada. 

  • Una xarxa d’àrea local sense fil (WLAN) és un grup de dispositius que formen una xarxa basada en transmissions de ràdio en lloc de connexions per cable. Una xarxa wifi és un tipus de WLAN.

  • Unaadreça de protocol d’internet (adreça IP) és una etiqueta numèrica, com ara 192.0.2.1, que s’assigna a un dispositiu connectat a una xarxa que fa servir el protocol d’internet per a la comunicació. Les adreces IP permeten que la xarxa encamini la informació correcta als dispositius correctes.

  • Unaadreça MAC (adreça de control d’accés als mitjans) és un identificador únic que s’assigna a cada dispositiu connectat a la xarxa. Les adreces MAC són valors constants que no canvien. En comparació, les adreces IP es fan servir per identificar de forma única la connexió de xarxa d’un dispositiu, però poden canviar a mesura que els dispositius es mouen entre les WLAN. Una adreça IP per sí mateixa no indica si un dispositiu està connectat a una xarxa.

  • Un nom de domini és el text que s’assigna a una adreça IP. Els noms de domini es fan servir cada dia com el text que un usuari escriu en una finestra del navegador per obrir un web en particular. El subdomini és simplement una part d’un domini principal. Per exemple, si un domini ofereix una botiga virtual com a part del seu web exemple.com, podria fer servir el subdomini botiga.exemple.com.

  • CAT5e i CAT6 són les especificacions per als cables Ethernet, que es fan servir per a la xarxa i que defineixen el seu rendiment. CAT5 és la que es fa servir amb més freqüència.

  • Wifi 5, Wifi 6, WiFi 6e i Wifi 7 són la versió del protocol compatible amb la teva xarxa o els teus dispositius wifi. Les versions més noves acostumen a oferir més característiques i millores en el rendiment.

  • Un tallafoc és un sistema de seguretat de xarxa que supervisa i controla tot el trànsit en funció de les normes de seguretat. Crea una barrera entre una xarxa de confiança i una que no ho és, com ara internet.

En funció de la configuració de la teva xarxa i la seva complexitat, podries trobar-te amb necessitats més complexes. Et recomanem que contactis amb un professional en xarxes si necessites cap configuració addicional, com ara modificar un tallafoc.

  • Segmentació de xarxa

    • Una VLAN és una xarxa d’àrea local virtual. Et permet agrupar els dispositius en una xarxa virtual, encara que comparteixin la mateixa xarxa física. Els dispositius en diferents VLAN estan aïllats digitalment entre si, com si fessin servir diferents xarxes físiques.

    • Una subxarxa és una subdivisió de la xarxa que fa servir el protocol IP. Les xarxes es poden dividir en dues o més xarxes, i aquest procés rep el nom de divisió en subxarxes. Les VLAN i les subxarxes sovint es fan servir conjuntament per dividir o unificar grups de dispositius i controlar com viatja la informació per la xarxa. 

    • Això és important, ja que Square requereix que els dispositius TPV estiguin connectats a la mateixa subxarxa.

  • Comunicacions de xarxa

    • UDP i TCP són protocols de comunicació. Defineixen com es mou la informació per la xarxa. La principal diferència entre el TCP (protocol de control de transmissió) i l’UDP (protocol de datagrama d’usuari) és que el TCP requereix una connexió, mentre que l’UDP no. Tot i que el TCP és molt fiable, la transferència de dades és més lenta. L’UDP és menys fiable, però funciona més ràpidament.

    • El protocol de transferència d’hipertext (HTTP) és un protocol per accedir a recursos, com ara documents HTML. És la base de qualsevol intercanvi de dades a internet. HTTPS transmet totes les dades de forma xifrada. És fonamental per garantir que cap tercer pugui interceptar les dades confidencials a la xarxa. L’HTTPS es basa en el protocol de seguretat de la capa de transport (TLS) per garantir la seguretat de les comunicacions a través de la xarxa. 

Nota: WPA, WPA2 i WEP són estàndards de seguretat wifi dissenyats per xifrar i protegir les comunicacions. Fer servir algun tipus de xifrat sempre és millor que no fer-ne servir cap, però el WEP és el menys segur d’aquests estàndards i no l’hauries de fer servir.

No trobes el que necessites?